Mäta trappa Guide

Mått för trappor

När du behöver en trappa till ditt hem finns det en rad olika mått som är viktiga att ta hänsyn till. På denna sida hittar du en översikt som guidar dig genom trappmätningen så att du enkelt kan ta reda på vilken trappa som passar just dina behov och ditt hem.

Önskemål och behov för en ny trappa

För att hitta rätt trappa för dina önskemål och behov måste du tänka på om trappan ska vara platsbesparande och hur mycket. Ju mer platsbesparande en trappa blir, desto mindre komfort har trappan vanligtvis. Dessutom ska du bestämma vilken form trappan ska ha - Rak, kvarts- eller halvsvängd.

Trappans form

Man tittar alltid på en trappa nerifrån och uppåt. Trappor med rak form kan göras väldigt platsbesparande och samtidigt hålla en god komfort genom att ha växel- eller vändbara steg.

Kvarts- och halvsvängda trappor kan också ge en platsbesparande lösning samtidigt som de behåller ett bra underlag och komfort.

Trappans gånglinje

Trappans gånglinje är den yta som man har att gå på när man går ned för trappan. Som syns på ritningen, är det från stegets framkant till framkanten på steget under.

En gånglinje på 18 cm eller mer anses som en god komfort.

Till jämförning har en riktig våningstrappa vanligtvis en gånglinje över 25 cm.

Önskar man en mycket platsbesparande trappa ska gånglinjen vara under 18 cm, men det finns även trappor med osymmetriska sättsteg som på grund av stegets utformning ändå ger ett bekvämt underlag över 18 cm.

Trappans gånglinje har dessutom betydelse för hur mycket trappan fyller ut i rummet, även kallat urladdning.

Mätning av golv-till-golv höjd

Hur hög ska din trappa vara? Här ska du mäta från färdigt golv på bottenvåningen till färdigt golv på första våningen, som visas på ritningen.

Trappans steghöjd

Är din golv till golv höjd 270 cm, så kan du exempelvis använda en trappa med båda 11, 12 och 13 steg. Fler av våra trappor kan justeras på antall steg, och du kan därför välja detta under montering.

Ju fler steg du väljer, desto lägre kommer steghöjden att bli, och därmed uppnår du en högre grad av komfort. Steghöjden hittas genom:
Golv till golv höjd / Antal steg = Steghöjd

Den bästa komforten uppnås vid en steghöjd mellan 18 - 21 cm.

Önskar du att trappan ska fylla så lite utrymme som möjligt i rummet, kan du välja en högre steghöjd och därmed färre steg. Vid en hög steghöjd kommer du uppleva att trappan är mer brant att gå på.

Mätning av hål för trappan

Har du redan ett utrymme för trappan, mäter du bredden och längden (inkl. beläggning). Måtten är avgörande för vilken trappa du får plats med.

Har du inget hål för trappan så har du möjlighet att fritt välja den trappa du vill ha sedan göra hålet i rätt storlek. Under varje trappa på hemsidan, på fliken "Nerladdningar", kan du välja PDF:en "Dimensions". I PDF:en hittar du storleken på hålmåttet för den trappa du vill ha.

Exempel på hålmått

I detta exempel har vi valt en kvartssvängd trappa med 14 steg.

De svarta pilarna och talen visar trappans mått, och de röda pilarna och talen visar hålmåttets storlek.

Hålmåttet ska vara minst 7 cm bredare än trappan, inkluive räcken. Om räcken monteras på bägge sidor ska hålet vara minst 10 cm bredare.

Mätning av bjälklagstjocklek

Mät från undertaket till det färdiga golvet på första våningen, som visas på ritningen.

Minsta möjliga bjälkslagstjocklek

Bjälklagstjockleken ska som minst vara steghöjden + 2 cm.

Steghöjden hittas genom:
Golv til golv höjd / (Antal steg + 1) = Steghöjd

Exempel:
Golv till golv höjd: 260 cm
Antal steg: 12 st.
Steghöjd: 260 / (12 + 1) = 20 cm

Det vill säga att bjälklagstjocklek som minst ska vara: 20 + 2 cm = 22 cm.

  • Vi rekommenderar att du alltid kollar i trappans monteringsanvisning, där minsta tjocklek på däcket står angiven.

Ta hänsyn till sluttande väggar

Sluttande väggar kan påverka om det finns plats för trappan. Det rekommenderas att det finns en fri höjd på 200 cm, från sluttande vägg (eller tak) och vertikalt ner till steget nedan.

Måtten på trappan kan markeras på golvet med maskeringstejp och trappstegen på väggen. Du kan då tydligt se och mäta om det finns tillräckligt med utrymme.

Golv & vägg

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras