Produktserie: Inspiration & Guider

Varför bypass till Poolvärmepump? - Hur ställa in bypass Poolvärmepump? - Vad är bypass pool?

Bypass till poolvärmepump - Vad gäller?

0 kommentarer

Vad används en bypass till? 

Filterpumpens flödeshastighet modulerar hastigheten vattnet passerar genom värmepumpen. Det är dock möjligt att detta flöde är för högt för värmepumpen. Med en by-pass kan vattenflödet kontrolleras i nivå med varje utrustning. På så sätt får värmepumpen precis det vatten den klarar av optimalt för att värma upp poolen bättre. 

En by-pass är också användbar om det är nödvändigt att göra ett underhåll eller ingrepp på värmepumpen. I detta fall isoleras värmepumpen genom att stänga bypass ventilen och resten av installationen kan fortsätta att fungera under ingreppet. 

Behöver jag en bypass till poolen?

By-pass kommer in för att modulera vattenflödet mellan filtreringspumpen och värmepumpen. Så snart flödeshastigheten för filtreringspumpen är 4 m3, rekommenderas att installera en by-pass. Men även den minsta filtreringspumpen kan ha ett flöde på upp till 4 m3/h. 

Vad händer om jag inte har en bypass?

Bypass används för att förbigå en del av vattnet till värmepumpen. Den fungerar med ett ventilöppnings- och stängningssystem. Tack vare detta kan vi exakt kontrollera flödet av vatten som passerar genom utrustningen. Utan förbiledning kan vattenflödet bli för högt.  

Vatten passerar för snabbt genom värmepumpen

Vattnet passerar för snabbt genom värmepumpen och den hinner inte fånga upp alla värmekalorier innan den går tillbaka till poolen.

Värmepumpen värmer inte optimalt

Värmepumpen går på full hastighet tills vattnet når inställd temperatur. Det riskerar att bilda frost. Lite som tjälen som finns på baksidan av kylskåpet när den har vänt sig för mycket.

Filtreringsenheten fungerar inte optimalt, eftersom vattnet passerar för snabbt genom filtreringsbelastningen (sand, grus, polymerfilter, etc.) 

Hur installeras en bypass för värmepump? 

En bypass installeras vanligtvis i serie, det vill säga att man kopplar - i denna ordning.

  1. Filtreringspumpen

  2. Filtret

  3. Värmepumpen

  4. Elektrolysören (om sådan finns)

Anslutning av en bypassventil

By-pass installeras mellan filtreringen och värmepumpen. Bypass ventilen vrider sig mer eller mindre för att kontrollera vattenflödet. Men kom ihåg, vatten som passerar för snabbt genom värmepumpen tar längre tid att värma upp. 

Sveriges bredaste utbud av poolprodukter

Välkommen att bläddra i vårt poolsortiment, beställ enkelt och smidigt med fri frakt på samtliga produkter.

 

 

Tags:

Förra Att tänka på när du väljer golvvärme ihop med trägolv
Nästa Glasfiberpool - Välj rätt pool för dig

Lämna en kommentar

Notera att kommentaren behöver godkännas innan de publiceras.