Produktserie: Inspiration & Guider

Pooltak Guide - Välj rätt pooltak - Köpa pooltak

Välj rätt pooltak - Guide

0 kommentarer

Att tänka på vid val av pooltak

I denna guide går vi igenom vad man ska tänka på när man ska köpa ett pooltak. Här hittar du svaren på alla dina frågor kring pooltak och lite till.

Välj pooltak efter funktion före design

Vår rekommendation är att välja ett pooltak utifrån hur ni kommer att använda poolen och inte hur ni tycker att grannen ska se den. Generellt sätt så brukar vi rekommendera att tänka på nedan punkter vid val av pooltak.

Välj rätt storlek på pooltaket

Det du måste tänka igenom när du ska köpa ett pooltak är storleken. Man brukar säga att pooltaket ska vara minst 25 cm bredare än poolen och minst 50 cm längre.

Pooltak till pool som är 4x8 meter

Till en pool som är 4×8 meter bör storleken på pooltaket vara minst 4,25 x 8,5 meter. Kom ihåg att storleken som anges är alltid det invändiga måttet.

Pooltakets höjd

Ett högre pooltak är alltid att föredra i Sverige på grund av väder och vind. Det finns däremot vissa saker som påverkar vilken höjd man kan ha. De flesta kommuner kräver bygglov vid höjder över 1 m och vissa kommuner går så lågt som 60 cm. Kolla alltid med din kommun om det krävs bygglov innan du beställer ditt pooltak. En annan aspekt är att höga pooltak uppfattas som klumpiga och kan förhindra utsikten. En grundregel är att högre pooltak har en rundare form så att snö kan inte staplas på den utan glider av. Detta gör att modeller som har en radie klarar snömängder bättre, medan lägre pooltak kräver underhåll under vintern så att snömängden inte trycker ner pooltaket.

Pooltakets höjd kan leda till bygglov

Beroende på höjden av ett pooltak så avgörs det om du behöver ansöka ett bygglov eller ej, det är olika regler i olika kommuner så var noga med att kontrollera vad som gäller i just din kommun innan du köper ett pooltak.

Isoleringsförmåga

Pooltaken finns oftast i två alternativ: kanalplast eller klarplast. Kanalplast innebär att det är en luftspalt i själva materialet av polykarbonat. Kanalplasten vi säljer är i 8 mm tjocklek och klarplast i 3 mm eller 4 mm. Klarplast innebär att det är en massiv skiva av antingen okrossbart polykarbonat (PC) eller SAN (akryl). Polykarbonat är ett fyra gånger så dyr material än SAN, men samtidigt är det okrossbart. Det är samma material som polisen använder till sina sköldar eller som finns i sidorna på en ishockeyrink. Kanalplast isolerar alltid mycket bättre än klarplast men nackdelen är att man kan inte se in genom pooltaket och därför väljer många ofta klarplast.

Värmeförluster vid olika material:

  • Kanalplast 8mm – 3,2 W/m2K
  • Klarplast 4mm – 5,4 W /m2K

Klarplast släpper ut  cirka 69% mer värme än kanalplast.

Säkerhet

Alla våra pooltaksmodeller är godkända som säkerhetstäckning och har låsbara moduler för att låsa obehöriga ute. Pooltaken ser till att hålla barn och husdjur borta från poolen när man inte är närvarande.

Säkerhet brukar vara en orsak till att man väljer att köpa ett pooltak men det finns även andra orsaker till att skaffa pooltak. Ett Pooltak skyddar vattnet i poolen från föroreningar som smuts, sand, sten, löv och inte minst regnvattnet som förändrar poolens pH värde. Ett pooltak är även ett ekonomiskt alternativ när man ska täcka poolen och nyttja poolen under en längre period. Du kan räkna med att kunna bada i poolen från april till oktober i 28-30 gradigt vatten då pooltaken har en hög isoleringsförmåga.

Hemleverans av ditt pooltak

Pooltak från Villahome.se levereras enkelt och smidigt med hemleverans. Se specifik produktsida för ingående detaljer kring leverans. Vi kan också skräddarsy ett pooltak efter dina önskemål, kontakta oss på info@villahome.se så lämnar vi gärna en offert.

Tags:

Förra Uppstart av din pool - Guide
Nästa Skydda din pool under vintern - Guide

Lämna en kommentar

Notera att kommentaren behöver godkännas innan de publiceras.