Produktserie: Inspiration & Guider

Spröjsguide - Välj rätt spröjs till ditt fönster

Välj rätt spröjs - Guide

0 kommentarer

För att ge fasaden det uttryck du letar efter kan olika typer av postar och spröjs skapa den estetik du söker. En genomtänkt spröjsning ger ditt hem det där lilla extra. Med fönster från NorDan har du stora möjligheter att skapa exakt det uttryck din fasad söker.

Vilka olika typer av spröjs finns det?

Olika spröjstyper har olika fördelar. Det kan handla om estetiska fördelar eller praktiska fördelar. Här visar vi lite olika typer och förklarar deras olika egenskaper.

Spröjstyper

  • SP - Utanpåliggande löstagbar spröjs
  • FSP - Fast spröjs
  • GSP - Spröjs mellan glas

Löstagbara utanpåliggande spröjs (SP)

En utanpåliggande löstagbar spröjs, hos oss kallad SP, är den absolut vanligaste spröjstypen på den svenska marknaden. Som rubriken antyder sitter spröjsen fast i glaslisten på fönstrets utsida. Fördelarna är att den är prisvärd, estetisk och relativt enkel att utforma. När det är dags att putsa går den enkelt att avlägsna.

Fasta spröjs ut- och invändigt (FSP)

En fast spröjs, även kallad en äkta spröjs, är limmad på in- och utsida av glaskassetten. Mellan glasen ligger det en distans som skapar intrycket att spröjsen delar glasskivan. Fördelen med denna spröjstyp är att den är lika vacker på utsidan som på insidan. Den går enkelt att forma efter dina önskemål och den ger ett genuint intryck. Nackdelen kan vara att det tar lite längre tid att tvätta ett fönster då spröjsen är fastlimmad.

Spröjs mellan glas (GSP)

Att placera spröjsen inne i glaskassetten är väldigt praktiskt ur ett skötselperspektiv. Det innebär att den inte stör när det är dags att putsa fönstret. En stor fördel är att man oftast kan välja mellan tre olika bredder och därmed enkelt skapa ett dynamiskt intryck. Däremot är spröjsningen inte lika synlig från alla vinklar då speglingen i glaset vid vissa tider på dygnet kan dölja den.

Posttyper

  • MPG - Glasdelande post
  • MPU - Utanpåliggande löstagbar post

Glasdelande mittpost (MPG)

En glasdelande post är en del av bågen som delar glasytan. Mittposten ger ett rejält och äkta intryck. Den fungerar även som en stabilisator till riktigt stora fönsterytor.

Löstagbara utanpåliggande breda spröjs (MPU)

En bred utanpåliggande löstagbar spröjs, eller MPU, är ett mer prisvärt alternativ till den glasdelande mittposten. Fördelarna är att den är prisvärd, estetisk och relativt enkel att utforma. När det är dags att putsa så går den enkelt att avlägsna.

Koder för utformning:

  • 01 - En stående
  • 10 - En liggande
  • X - Kryss-spröjs
  • D - Diamantspröjs

Första siffran står för antalet liggande och andra siffran står för antalet stående.

Väljer man en utanpåliggande spröjs med en stående och två liggande spröjs blir koden följande: 1SP 21.

Väljer man en stående glasdelande post och två liggande spröjs blir koden följande: 1MPG01 & 2SP 20.

Köp NorDan hos Villahome.se med fri frakt!

NorDan grundades 1926 och har i dag växt till en koncern med cirka 2200 medarbetare och en omsättning på 3,4 miljarder kronor i koncernen. Fabrikerna ligger i Tanumshede, Bor och Kvillsfors. NorDan är den snabbast växande tillverkaren av fönster och dörrar på den Svenska marknaden.

Klicka här och besök deras sortiment

Tags:

Förra Köpguide för utomhusspa - Guide
Nästa Pooltak - Poolsäsongen 2023

Lämna en kommentar

Notera att kommentaren behöver godkännas innan de publiceras.