Produktserie: Inspiration & Guider

Därför ska du välja Luftsolfångare från Solkungen

Därför ska du välja Luftsolfångare från Solkungen!

1 kommentar

Solkungen Luftsolfångare Full Black Slim Edition Outdoor

Ingen luftsolfångare på marknaden har tillnärmelsevis lika hög verkningsgrad som Full Black, i synnerhet inte vid kall utomhustemperatur. Dessutom ger den även tillskott vid måttligt molnigt väder. Absorbatorn är en så kallad superselektiv-absorbator, vilken är mycket, mycket effektivare än en svärtad plåt. (En "vanlig" svart plåt återstrålar lika mycket som den absorberar, vilket gör den till en dålig absorbator i en luftsolfångare. Av samma anledning är många i varm ökenmiljö klädda i svart - värmen återstrålar från den svarta ytan.) Superabsorbatorn däremot, "låser in" strålningen, och växlar den istället effektivt till inblåsande varmluft.

Fördelar med Solkungen Luftsolfångare Full Black Slim Edition

  • Extremt effektiv absorbator (jämfört med en svartmålad plåt)
  • Full Black betalar sig snabbare än den bästa värmepumpen
  • Mer än fyra gånger effektivare jämfört med solceller
  • Mycket låg vikt, lätthanterad - enkel gör-det-självmontering
  • Årsutbyte >1000 kWh, i videon, 100 x 75 x 3 cm., 5 kg
  • Integrerad termostat sköter start/stopp
  • Fungerar utmärkt även vid kallare än 20 minus(!)
  • Ställbar ljudnivå/luftflöde
  • Kan drivas med solcell om el saknas

Verkningsgraden för Full black, slim edition, är ännu något högre(!) än för Solfläkten 2.0, men måtten är desamma; 75 x 100 cm., och 100 x 150 cm. för den större. Vikten blir lägre, 5 resp. 9 kg. Årsutbytet är drygt 1000 kWh för den mindre och drygt 2000 kWh för den större. Betalar sig således redan efter ett par, tre år(!) Återbetalningstiden för ex. luftvärmepumpar är mycket längre, och solceller har i realiteten minst 15 års återbetalningstid.

Levereras färdigmonterad

Full black, slim edition levereras med färdigmonterade väder- och korossionsbeständiga väggfästen och inbyggd termostat för 25 grader. Den går endast i gång när den blåser in 25 grader eller varmare. Även ställbar nätadapter för önskad fläkthastighet samt 1 meter luftrör ingår. Full black, slim edition går att montera stående eller liggande.

Specifikationer

Den kan också drivas med en 20 W solcell om el saknas, men bäst är att driva den med nätadapter. Årskostnaden vid adapterdrift blir runt 10 kr.

Solfläkten drivs alltså antingen med adapter och fast termostat - eller 20 W (anpassad) solcell, inte både och.

Det finns några varianter av så kallade luftsolfångare på marknaden, men svensktillverkade Full Black, slim edition, skiljer sig genom att bland annat använda inomhusluften. Det ger självklart effektivare uppvärmning jämfört med att värma utomhusluften, samt att risken för att blåsa in sporer och pollen som börjar gro i inomhusspringor elimineras. Likaså riskerar övertryck, genom att blåsa in utomhusluft, orsaka fuktskador. (Alla lokaler har därför så kallad balanserad ventilation, varken över- eller undertryck.)

Likaså har Solfläkten luftrör av plast med liten diameter - att ha luftrör i metall, dessutom med stor diameter, ger kallras.

Effekten för en luftsolfångare beräknas genom skillnaden i temperatur mellan ut-/inblåsluft, multiplicerat med luftflödet. Även om utblåsluften i en luftsolfångare kanske känns varm - så kan ändå effekten vara obetydlig ("värdet" av värmen) - detta då luftflödet är väldigt lågt.

Den teoretiskt högsta effekt 1 kvm luftsolfångare kan ha, är temperaturskillnaden x 1.2 (konstant) x luftflödet liter/sekund. Om en luftsolfångare uppges blåsa ett visst antal liter/sekund, säg 100 kbm/timme = 28 liter/sekund, så är den teoretiskt högsta temperaturökning/kvm den kan ge, 30 grader: 30 x 1,2 x 28 = ca. 1000 W (Vid 100% verkningsgrad - vilket ingen solenergiprodukt har. Maximal solinstrålning/kvm är ca. 1000 W.)

Effekten på en luftsolfångare beror på luftflödet. Att ange luftflödet för en luftsolfångare genom att ange fläktens kapacitet, är direkt vilseledande. En axiell fläkts kapacitet, det som står på fläktetiketten, är dess "friblås" - d.v.s. när fläkten varken behöver suga eller trycka. Om en axiell fläkt exempelvis används för att suga luft genom en luftsolfångare, sjunker luftflödet dramatiskt. Om fläktens "friblås" är 100 kbm/h, kanske det verkliga luftflödet är 15 kbm/h.

Alltså kan en luftsolfångare - om utomhustemperaturen är lägre än inomhustemperaturen - aldrig ge ens i närheten av 30 graders temperaturökning/kvm luftsolfångare, om uppgivet luftflöde är exempelvis 100 kbm/timme, vilket produkter i handeln som påminner om Solfläkten, påstår. Likaså påstås om  produkter liknande Solfläkten, att de värmer upp en viss yta/volym - det beror ju helt på hur lokalen är isolerad samt vad som avses med "uppvärmning". Är en halv grads uppvärmning "uppvärmning"? Årsubyte i kWh är däremot relevant information. Hur produkten fungerar vid minusgrader, måttlig molnighet, är helt avgörande för årsutbytet.

Köp Solkungen Luftsolfångare Full Black Slim Edition hos Villahome.se

Tags:

Nästa Därför ska du välja Bestways Lay-Z Spa!

1 kommentar

Ulisses Dias


Hej.
Mitt nam är Ulisses Dias och jag bor och jobbar i Portugal.
Jag har ett företag som exporterar vin till skandinavien. Är intresserad av era produkter. Har ni någon representant i Portugal?.
Har även behov av att instalera en luftsolfångare i mitt hus i Skåne då min son jobbar därifrån för närvarande skulle vara bra och kolla hur er panel fungerade.
MVH Ulisses Dias

Lämna en kommentar

Notera att kommentaren behöver godkännas innan de publiceras.