Produktserie: Inspiration & Guider

Köpguide för utomhusspa - Guide

Köpguide för utomhusspa - Guide

0 kommentarer

Köpguide för utomhusspa

När du ska välja ett utomhusspa finns det många saker att tänka på. Vi vet att det kan vara lite av en djungel att hitta runt i om man är ovan. Så för att göra det enkelt för dig har vi satt samman en komplett köpguide nedan som vi tycker att du ska lägga 5 minuter på att läsa igenom.

Vi tar upp följande punkter:

  • Utespa eller utomhusspa?

  • Hur stort ska ett utomhusspa vara?

  • Vad kostar ett utespa egentligen?

  • Vilka kostnader tillkommer?

  • Varför är isoleringen så viktig?

  • Vad innebär installationen?

Utespa eller utomhusspa?

Finns det någon skillnad? Nej, egentligen inte. Kärt barn har många namn och detta gäller även för produkterna inom spabranschen. Du kommer att upptäcka att vi kallar det både utespa, utomhusspa och utespabad både i texten här och även generellt på webbplatsen. I slutändan är det en och samma sak... Nåväl, vidare till köpguiden.

Hur stort ska en utespabad vara?

De två första sakerna som man ska ta ställning till är storlek och antal platser. De två sakerna går ofta hand i hand.

Nedan har vi listat tre saker som du ska tänka på i valet av storlek:

  • Hur många personer ska mitt utespa ha plats för?

  • Hur många liggplatser ska det finnas i mitt utespa?

  • Hur mycket plats har jag på terrassen för ett utespabad?

Men vad kostar ett utespa?

Priset kan variera en hel del beroende av dina önskemål. Exempelvis om utomhusspaet ska användas för att sitta i varmt vatten, få en skön massage, eller ha en snyggare design än grannens spabad.

Vi nämner gärna en liten detalj i samband med detta.

Oavsett om du köper ett utespa av oss för 20.000 eller 120.000 kr så är kvaliteten ALLTID densamma. Kort sagt så är de enda två skillnaderna faktiskt storleken och utrustningen.

Tillkommer det andra kostnader för ett utomhusspa?

Ja, det gör det. Ett utespabad är i sig själv inte dyrt att skaffa. Fast du ska tänka på att driften av ditt utespa medför några små utgifter. Det är bland annat saker som vattenvårdsprodukter och strömförbrukning.

Med hänsyn till strömförbrukningen för ett utespabad så ger vissa tillverkare ofta en konkret förbrukssiffra i kronor och ören - men sanningen är att ingen vet exakt hur mycket det kommer att kosta. Jämför frågan med hur mycket en brödrost kostar i el - det beror ju på hur ofta du rostar bröd och hur hårt du rostar det.

4 tips på hur man minskar strömförbrukningen för sitt utomhusspa:

  1. Om du inte använder ditt utespa varje vecka utan kanske bara varannan vecka så kan det löna sig att skruva ner temperaturen lite – t.ex. till 32 grader.
  2. Överväg att investera i en värmepump för ditt utomhusspa. Under en typisk sommardag kommer du då att kunna sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 75%!
  3. Investera i ett skyddsöverdrag. Ett skyddsöverdrag ger ditt utomhusspa extra isolering och skyddar termolocket och ytterpanelerna mot väder och vind.
  4. Se till att termolocket alltid ligger på plats och att det är låst med remmar så att det inte blåser av. Kontrollera även att sidofållarna är ordentligt neddragna över utespaet.

Varför är det viktigt med isolering i ett utespa?

Isoleringen är avgörande för låg strömförbrukning. – Men hur definieras bra isolering? Utespaet ska vara ordentligt skumisolerat och panelerna bör vara isolerade med värmereflekterande film. Termolocket bör vara säkerhetsgodkänt och utformat för minusgrader. Det ska tåla tung snö och vatten ska kunna rinna av det utan problem.

Installation av utomhusspa - vad ska du vara uppmärksam på?

Då har vi nått den sista punkten i vår köpguide: Installationsprocessen. När du har valt ditt önskade utomhusspa och köpt det så finns det tre saker att ta hänsyn till: Nedgrävning i terrass, krav på yta och strömanslutning.

Kan jag sänka ner mitt utespa i terrassen?

Vi får ofta frågan om det går att gräva ner ett utomhusspa så att det integreras med terrassen. Det korta svaret är ja. Fast det finns 2 punkter att vara uppmärksam på:

  • Ett utespabad måste stå i en grop som är plan, dränerad och eventuellt med ett avlopp.
  • Det måste finnas minst 0,5 m fri yta runt hela ditt utespa eller som minst på sidorna med teknik / mekanik för att en servicetekniker ska nå dit.

Finns det några krav på underlaget?

Ja, det finns det. Ett utomhusspa kan inte bara placeras på gräsmattan. Ett utomhusspa kräver en stadig och stabil yta som tål den stora vikten – ett spa kan väga upp till 4 000 kg när det fyllts på med vatten. Vi rekommenderar att du bygger en stabil träterrass eller lägger kakel under ditt utespa. Tänk också på att ett utomhusspa ska stå 100% plant. -> (Åtminstone nästan).

Hur ansluter jag mitt utespa?

Ett utomhusspa kräver 3 x 400 V / 16 A + 0 jordning i ström och om du inte själv är auktoriserad elektriker så rekommenderar vi att du får hjälp av en sådan för att koppla in strömmen för ditt nya utespa.

Kontrollboxen som elen ska kopplas till sitter vanligtvis bakom panelen som finns precis under displayen. På vissa utomhusspa drar du relativt enkelt upp ledningen genom ett av spabadets 4 hörn och sedan till kontrollboxen. Det hjälper förstås även till med utseendet eftersom en stor svart kabel på terrassen aldrig ser snyggt ut.

Kom ALLTID ihåg att fylla på ditt utespa med vatten innan du slår på strömmen och kom alltid ihåg att stänga av strömmen när du ska tömma det igen.

Avrundning:

Att ha en bra grundläggande förståelse för livet med utespa är det första steget mot att välja rätt. Kunskapen du nu har fått och nästa steg – det roliga – är att hitta modellen som passar dig bäst.

Kom ihåg att vi har olika serier med utespa och alla har sina egna fantastiska karaktärer. Klicka här och se vårt sortiment.

Tags:

Förra Höststäda din trädgård smart - Steg-för-steg
Nästa Välj rätt spröjs - Guide

Lämna en kommentar

Notera att kommentaren behöver godkännas innan de publiceras.