Produktserie: Inspiration & Guider

Glasfiberpool - Tips & råd

Glasfiberpool - Välj rätt pool för dig

0 kommentarer

Du kanske drömmer om att få njuta av en alldeles egen pool i trädgården? Då är du definitivt inte ensam. Med en glasfiberpool får du ett mycket populärt alternativt som är hållbart, enkelt att underhålla och fritt från missfärgningar. I denna guide vägleder vi dig med tips och råd inför köp.

Vad är en glasfiberpool?

En populär poolmodell bland Svenska trädgårdar och hushåll är glasfiberpool. Dessa pooler levereras som en helgjuten balja i flera storlekar, integrerad trappa i olika utformningar, och installationen är snabb och enkel.

Vad är ett komplett poolpaket?

Glasfiberpooler från säljs ofta som kompletta poolpaket där utrustning som avlopp, inlopp, rening, poolvård och belysning ingår i lösningen. Det är lite utav glasfiberpoolens tjusning att du får en paketlösning där någon annan redan har tänkt på allt och satt ihop de olika komponenterna som krävs.

Hur lång tid tar installation?

En normal installationstid för en glasfiberpool är cirka en till tre veckor från att grävaren börjat gräva hålet. Vid instabilt underlag såsom sand eller högt grundvatten krävs det dock att man ovanpå dräneringen gjuter en bottenplatta, vilket kan dra ut lite på tiden. Men med lite planering i förväg ska inte detta behöva påverka poolens installationstid.

Vad kostar en glasfiberpool?

En glasfiberpool kan pendla mycket i pris, och beror bland annat på glasfiberpoolens stålkonstruktion, isolering och ifall materialet som använts är av hög kvalitet. En dyrare glasfiberpool måste inte innebära högre kvalitet, det är därför viktigt att ta reda på vilken isolering, stålkonstruktion som används i tillverkningen av poolen. Som vanligt rekommenderar vi på villahome.se alltid att man satsar på god kvalitet från början, men självklart med beaktande på hur stor er plånbok är.

6 Fördelar med glasfiberpool

  • Tål högre temperaturer så även badkrukan kan bada.
  • Levereras som helgjuten balja.
  • Enkelt underhåll året om.
  • Snabb och enkel att installera så du kan göra jobbet själv.
  • Själva poolen tillverkas som en enda vattenbarriär och därmed finns ingen risk att poolen skulle läcka om en sättning skulle uppstå vid trappdelen.
  • Isolerar bättre än andra poolkonstruktioner.

Nackdelar med glasfiberpool

  • Glasfiberpool kan vara begränsande när det gäller storlek och form.
  • Svårt att anpassa efter egna önskemål då poolen är helgjuten. I dessa fall kan det vara bättre att bygga en pool.
  • Böldpest kan förekomma i poolen.

Hur fyller man på vatten i en glasfiberpool?

När det gäller att fylla på vatten i glasfiberpoolen är det ofta det kommunala vattnet och dess avgift per kubikmeter som avgör den slutliga kostnaden. I andra fall kan det krävas en tankbil som pumpar i vattnet i poolen. Vattnet kan ligga kvar under vinterhalvåret och renas på nytt nästa poolsäsong och behöver därmed sällan bytas ut.

Bygglov för pool - Vad gäller?

En pool kräver i regel inte bygglov eller marklov. I vissa undantagsfall kan en gjuten pool komma att betraktas som en mur och i så fall bli bygglovspliktig. Likaså kan anläggningar i anslutning till poolen kräva bygglov. Det kan till exempel röra sig om altandäck högt över mark, insynsskydd i form av plank eller glastak över en pool. Även om en pool inte kräver bygglov är det en god idé att informera sina grannar om åtgärden om det är nära till fastighetsgräns. En god relation till sina grannar tjänar alla på. För mer information kontakta enheten för bygglov i din kommun. Är du intresserad av att köpa pool så kan du med fördel ta del av vårat utbud på villahome.se. Vi har lång erfarenhet inom pool och erbjuder endast pooler med beprövad teknik för det Svenska klimatet.

Tillverkning - Steg för steg

  1. Glasfiber som är den största beståndsdelen i en glasfiberpool är ett hälsofarligt material. De är därför viktigt att fabriken är noggran med säkerheten vid tillverkningen. Vid själva tillverkningen används oftast en mall där man sprutar på en gelcoat som ger poolens färg. Därefter läggs det på en vattenbarriär i form av vinylester eller epoxi, och sedan läggs det på en kärna som ska ge poolens dess starka hålllfasthet. Kärnan är oftast gjort i komposti, keramik, kevlar eller basaltfibernät. Kärnans uppgift är sedan att hålla ihop och skydda poolen mot eventuella sprickor som kan uppstår samt elasticitet. Utanför kärnan lägger man till sist på ett skikt av polyester.
  2. När allt detta sedan är klart går man vidare i processen och lyfter av glasfiberpoolen från mallen. Tack vare denna mall är nu poolen helgjuten med en inbyggd trappa, rundade hörn och kanter. Man brukar oftast uppleva detta som ett enormt badkar just på grund av detta.
  3. Sedan när poolen är färdig i sin tillverkning så rengörs poolen, testas med vatten och driftsätter den för att säkerställa att poolen är redo för leverans.
  4. Slutligen så skickas poolen vidare till lagret där den sedan inväntar att få levereras till en glad kund.

Köp din glasfiberpool hos Villahome.se

Tags:

Förra Bypass till poolvärmepump - Vad gäller?
Nästa Designa ditt egna pooltak

Lämna en kommentar

Notera att kommentaren behöver godkännas innan de publiceras.